Predsednica Tajvana na putu za SAD poručila da odbacuje „spoljni pritiske“

PEKING – Tajvan neće dozvoliti da ga spoljni pritisak spreči da sarađuje sa svetom, poručila je danas predsednica Cai Ing-ven na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina je zapretila odmazdom ako se predsednica Tajvana bude sastala sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra sastavnim delo svoje teritorije, više puta je upozoravala američke zvaničnike da se ne sastaju sa tajvanskom predsednicom, navodeći da Peking to tumači kao podršku nastojanju da se Tajvan tretira kao samostalna država.

U međuvremenu, bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja, u kojem je sahranjen Sun Jat-sen, koga i Peking i Tajpej smatraju osnivačem moderne kineske države.

Ma je posetio mauzolej u Nanđingu, prestonici Kine početkom 20. veka, u vreme je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom, preneo je AP.

Za stranku Kuomintang, iz čijih redova je i Ma Jing-džu, smatra se da je više naklonjena integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na Demokratsku progresivnu partiju, danas najjaču stranku na Tajvanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.