U trendu

Predsednica Tajvana ugostila češku delegaciju na čelu sa predsednicom skupštine

TAJPEJ – Predsednica Tajvana Caj Ing-ven ugostila je danas veliku češku delegaciju na čelu sa predsednicom Donjeg doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom.

Češka delegacija sa oko 150 pčlanova stigla je u tajpej u subotu, prtenosi Rojters.

Caj je ugostila Pekarovu Adamovu u predsedničkoj kancelariji, a nakon sastanka ocenila je da je češka političarka došla na Tajvan uprkos „velikom pritisku“, aludirajući na kritiku Pekinga zbog posete Čeha.

„Tajvan i Češka su prošle kroz autoritativnu vladavinu i dobro razumeju da demokratija nije došla lako, tako da mogu postati čvrsti partneri na putu održavanja demokratije i slobode“, rekla je Caj.

Pekarova Adamova je rekla Caj da su Češka i Tajvan jaki partneri.

„Verujemo u iste vrednosti i principe, a među glavnima su pitanja slobode, demokratije i zaštite ljudskih prava. Niko ne može da nam preti zato što se pridržavamo tih prava“, rekla je ona.

Govoreći novinarima na tajvansko-češkom biznis forumu, ministarka ekonomije Tajvana Vang Mej-hua rekla je da su tajming honduraške objave i češkog dolaska „dva potpuno drugačija pitanja“, ali da je češka poseta „važna“.

„Ova poseta delegacije Tajvanu svakako oslikava činjenicu da je Tajvan demokratski saveznik“, rekla je Vang.

Prema pitanju britanske agencije broj zemalja koje su održale zvanične diplomatske odnose sa kineskim Tajvanom smanjen je na 13, posle istupanja Hondurasa, a američki saveznici, poput Češke, podigli su podršku ostrvu, iako Prag zvanično podržava Kinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.