U trendu

Predsednici Francuske i Nemačke sami počinju obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog …

Predsdnici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Frank-Valter Štajnmajer u nedelju će u Strazburu biti na koncertu kojim počinje obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, saopštila je danas Jelisejska palata.

Strazbur će biti prva etapa na tom „putu sećanja“ koji će francuski predsednik slediti cele nedelje na znamenitim mestima Prvog svetskog rata.

Posle vojne svečanosti, Makron sa suprugom Brižit, i Štajnmajer će u nedelju prisustvovati koncertu u katedrali Notr-Dam gde će se svirati dela Debisija i Betovena na temu „evropski mir i vraćanje Alzas-Mozela Francuskoj“, navodi se u zvaničnoj najavi.

Narednog dana, u ponedeljak, Makron će otići mesto bitke kod Lorene, prvog medju vojno značajnim mestima koja će posetiti do 10. novembra. Postriće i Verden, Notr-Dam-de-Loret i Alber gde će se sastati s britanskom premijerkom Terezom Mej da bi obeležili godipncu bitke na Somi 9. novembra. 

Makron će prethodno, 6. novembra, u Remsu, zajedno s predsednikom Malija, Ibrahimom Bubakarom Keitom, odati počast „herojima crnih snaga“ – jedinicama koje su učestvovale u oslobadjanju grada Remsa 1918. godine, kao i Prvom korpusu kolonijalne vojske, navodi se u najavi Predsedništva Ffrancuske.

Dugi obilazak Makron završava 10. novembra ceremonijom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kompijenju, gde je potpisano primirje izmdju Saveznika i Nemačke.

Narednog dana oko stotinu stranih zvaničnika se očekuje kod Trijumfalne kapije u Parizu, na tradicionalnoj svečanosti povodom primirja.
Očekuje se izmedju ostalih dolazak američkog i ruskog predsednika, Donalda Trampa i Vladimira Putina.
Deo stranih zvanica će potom učestvovati na „Forumu za mir“ radi razmene mišljenja o trajnom miru i sprečavanju sukoba, navodi Predsedništva Ffrancuske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.