U trendu

Predsednici Nemačke i Izraela zabrinuti zbog rasta antisemitizma

Predsednici Izraela i Nemačke danas su izrazili zabrinutost zbog „demona prošlosti“ i „zlih duhova“ sa povratkom antisemitizma u Evropi i Nemačkoj gde je pre dva dana obeleženo 75 godina od oslobadjanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

„Ružni i ekstremni antisemitizam lebdi nad celom Evropom, od ekstremne desnice do ekstremne levice“, rekao je izraelski predsednik Ruven Rivlin u govoru u nemačkom parlamentu podovom dana sećanja na žrtve nacizma.

Rivlin je rekao da su „demoni prošlosti danas u poseti Evropi“ ali je dodao da u sadašnje vreme ne očekuje opasnost od istrebljenja Jevreja kao što su to činili nacisti, već je pozvao na borbu protiv „novog antisemitizma“ koji se „hrani govorima o čistoti rase“ i nacionalizmom.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je takodje izrazio zabrinutost zbog „mračnih duhova“ antisemitizma i rasizma u Nemačkoj.

„Voleo bih da kažem sa uverenjem, posebno pred našim gostom (Rivlinom) da smo mi Nemci naučili lekciju. Ali kako to da kažem kad se šire mržnja i nemiri, kada se čak i kod nas, ponovo u raspravama javlja otrov nacionalizma“, rekao je Štajnmajer u govoru u parlamentu na kojem su prisustvovali i poslanici ekstremne desnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.