U trendu

Predsednik češkog Senata: „Zeman neće uskoro na posao“

PRAG – Predsednik Češke Miloš Zeman (77) zbog lošeg zdravstvenog stanja trenutno ne može da obavlja svoje dužnosti i malo je verovatno da će se vratiti na posao narednih nedelja, rekao je danas predsednik skupštine Senata Miloš Vistrčil.

On je citirao izveštaje koje je imao iz bolnice u kojoj se Zeman nalazi više od nedelju dana, na jedinici intenzivne nege, preneo je Rojters.

Vistričil je rekao novinarima da parlament mora da razgovara o aktiviranju ustavne klauzule kojom se prenose dužnosti predsednika na druge zvaničnike, uključujući i imenovanje novog premijera nakon izbora održanih 8. i 9. oktobra.

Takav potez bi, dodaje Rojters, zahtevao pristanak oba doma parlamenta, a donji dom bi trebalo da se prvi put sastane 8. novembra.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, poražen od opozicije, koja je osvojila većinu u donjem domu i planira da formira novu vladu.

Iz Zemanove kancelarije nisu odgovarali na pitanja o njegovom zdravlju ili dijagnozi.

To je nateralo Vistričila da traži mišljenje bolnice, ali nije otkrivao dijagnozu, i bolnica mu je dala izveštaj.

„Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsednik Zeman nije trenutno sposoban, iz zdravstvenih razloga, da ispunjava svoje dužnosti“, rekao je Vistričil.

On je dodao da, prema mišljenju lekara iz bolnice, a uzimajući u obzir pridriženu Zemanovu bolest, „dugoročne prognoze njegovog zdravstvenog stanja su nesigurne i zbog toga je njegov povratak narednih nedelja na posao malo verovatan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.