U trendu

Predsednik Duda: NATO mora da postupa trezveno da ne izbije Treći svetski rat

Poljski predsednik Andžej Duda upozorio je sve one koji zahtevaju da se NATO više angažuje i vojno pomogne Ukrajini, da Alijansa mora da postupa trezveno i oprezno da ne izbije Treći svetski rat a da se vraća atmosfera iz vremena hladnog rata kada su se obe strane plašile da neki incident ne dovede do punog sukoba.

„Očigledno da NATO ne ratuje jer bi to moglo da znači Treći svetski rat. NATO mora da postupa trezveno i oprezno. Putin takodje postupa oprezno. Obratite pažnju da on ne napada zapadnu Ukrajinu, tamo nema ruskih vojnika“, kazao je poljski predsednik u intervju provladinom nedeljniku Sjeći.

Oprez Putina po rečima poljskog predsednika proizilazi iz straha da se ne sukobi sa jedinicama NATO u slučaju da neka granata preleti granicu i udari na teritoriju Poljske.

„To bi značilo momentalno stavljanje u pripravnost svih snaga NATO. I Putin to zna. Da li bi to značilo rat? Teško je da danas teoretišemo. Vraća se situacija iz vremena hladnog rata kada su se obe strane plašile incidenta koji bi doveo do punog sukoba“, kazao je predsednik Duda.

Poljski predsednik ocenio je da su s vojne i političke tačke gledišta Ukrajinci već pobedili u ovom ratu.

„Ako uporedimo šta znamo u ruskoj i ukrajinskoj armiji nije trebalo da traje dugo. Ne duže od dva, tri dana. Zahvaljujući srčanosti, odlučnosti i iskustvu Ukrajinaca ipak su uspeli da zaustave Ruse. Imaju podršku – političku, materijalnu i moralnu ali oni se bore. NATO ne ratuje, biju se oni“, kazao je poljski predsednik.

Andžej Duda upozorio je u intervjuu da bi Poljaci imali razloga da se plaše rata i u svojoj zemlji da je Rusija brzo, za nekoliko dana osvojila Kijev, kako je najverovatnije planirala.

„Tada bih rekao, svi na palubu jer za nekoliko godina možemo očekivati ruski napad, možda najpre male baltičke zemlje koje su po strani. Sigurno na nas, jer ključ za Evropu je Poljska, ona je svojevrsan istureni jezik“, rekao je Duda.

Poljski predsednik kazao je da se Ukrajinci bore i za poljski nacionalni interes da na granicama Poljske bude slobodna suverena, nezavisna Ukrajina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar