Predsednik Irana prvi put direktno optužio Izrael za ubistvo nuklearnog naučnika

Predsednik Irana Hasan Rohani je danas prvi put direktno optužio Izrael za ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha, osnivača vojnog nuklearnog programa Islamske Republike 2000-tih godina.

On je to objasnio nastojanjem Izraela da započne rat u poslednjim danima mandata administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael, koji je već dugo osumnjičen za ubistva iranskih nuklearnih naučnika u protekloj deceniji, više puta je odbio da komentariše napad iz zasede nedaleko od Teherana u kojem je ubijen Fahrizadeh.

„Izazivanje nestabilnosti i rata u poslednjim danima Trampove administracije je glavni cilj cionističkog režima u ovom ubistvu“, rekao je Rohani, zapretivši osvetom, ali je dodao da njegova zemlja neće dozvoliti da Izrael odluči o „vremenu i mestu“ bilo koje odmazde, ni nestabilnost u regionu.

Fahrizadeh je predvodio takozvani program AMAD za koji su Izrael i Zapad tvrdili da je vojna operacija čiji je cilj da se ispita mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da je „strukturirani program“ okončan 2003, a obaveštajne agencije SAD su se složile sa tom procenom u izveštaju iz 2007.

Posle ubistva Fahrizadeha najviši iranski bezbednosni zvaničnik Ali Šamkani je optužio Izrael da je koristio „elektronske uredjaje“ da iz daljine ubije naučnika.

Izrael tvrdi da Iran i dalje ima ambiciju da razvije nuklearno oružje, dok ta zemlja ponavlja da njen nuklearni program služi u miroljubive svrhe.

Rohani je danas aludirao i na nuklearni sporazum izmedju Irana i velikih sila iz 2015. iz koga se predsednik SAD Donald Tramp povukao 2018. godine.

Predsednik Irana je izrazio uverenje da će se situacija izmeniti pod novom administracijom SAD.

Novoizabrani predsednik te zemlje Džo Bajden je rekao da bi se SAD potencijalno mogle vratiti nuklearnom sporazumu.

U novembru je specijalni predstavnik SAD za Iran Eliot Abrams rekao da će se kampanja pritiska sankcijama na čijoj meti je Iran nastaviti i za vreme Bajdenove administracije.

On je objasnio da će sankcije uperene protiv te zemlje zbog kršenja ljudskih prava, balističkog raketnog programa i njenog regionalnog uticaja ostati na snazi.

Rohani je medjutim ocenio da raketni program i regionalna pitanja nemaju veze sa nuklearnim sporazumom i da nisu uopšte predmet diskusije.

On je takodje rekao da je reakcija EU na pogubljenje iranskog novinara Ruholaha Zama u subotu koji je svojim radom inspirisao ekonomske proteste širom zemlje 2017. godine mešanje u iranska untrašnja pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.