U trendu

Predsednik Madjarske potpisao zakon o Soroševom univerzitetu

Predsednik Madjarske Janoš Ader potpisao je danas zakon o obrazovanju za koji se smatra da je uperen protiv univerziteta milijaradera Džordža Sorosa.

Zakon, koji bi mogao da natera Sorošev Centralnoevropski univerzitet (CEU) da se zatvori ili preseli je ove nedelje usvojio madjarski parlament na predlog vlade Viktora Orbana.

Predsednk Ader je u saopštenju izdatom danas naveo da je zakon koji postavlja nove uslove za strane univerzitete u Madjarskoj u skladu sa Ustavom i da ne krši akademskee slobode.

Ader je takodje pozvao vladu da „odmah“ počne pregovore sa pogodjenim institucijama kako bi se osiguralo uskladjivanje sa novim pravilima.

Prema odredbama novog zakona o obrazovanju CEU bi morao da promeni ime i da otvori kampus u SAD, kako bi nastavio sa radom. Za CEU Madjarska traži bilateralne sporazume sa SAD i državom Njujork gde je univerzitet takodje akreditovan.

Oko 70.000 ljudi okupilo se sinoć na ulicama Budimpešte u znak podrške Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) Džordža Soroša, i pozvali su madjarskog predsednika Adera da stavi veto na novi zakon.

Poreklom Madjar, milijarder Soroš je 1991. godine osnovao CEU, koji trenutno pohadja 1.400 studenata iz 108 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.