U trendu

Predsednik Meksika prvi put nominovao ženu za guvernera

MEKSIKO SITI – Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador prvi put je nominovao jednu ženu za guvernera centralne banke, nakon što je neočekivano odustao od prethodnog kandidata.

Lopez Obrador je u sredu predložio Viktoriju Rodrigez, zamenicu ministra finansija, za šefa centralne banke umesto njegovog prvobitnog kandidata, bivšeg ministra finansija Artura Erere, što je potez koji je uzdrmao tržišta, gurnuo nacionalnu valutu pezos naniže i uneo neizvesnost u pogledu monetarne politike, prenosi Rojters.

NJegova odluka je iznenadila državne funkcionere, zbunila investitore u Meksiku, koji se bori sa najvišom inflacijom u poslednjih 20 godina, i dovela do rasprodaje meksičkih hartija od vrednosti na berzi, kažu analitičari.

Nakon nominacije Rodrigežove za guverenera, pezos je u jednom ternutku tokom trgovačkog dana pao za preko 2,0 posto u odnosu na dolar, ali je kasnije nadoknadio deo gubitka.

Prema podacima kompanije IHS Markit, cena osiguranja od izloženosti meksičkom državnom dugu porasla je na najviši nivo od marta, pri čemu se cena petogodišnjih kreditnih svopova popela za pet baznih poena na 112 baznih poena. Takođe se povećao kamatni spred u odnosu na američke državne dužničke hartije na 365 baznih poena, što je najveći raspon od početka oktobra.

Rodrigezova, koja je napredovala na raznim funkcijama u nekoliko uzastopnih vlada Meksiko Sitija, počev od vremena kada je Lopez Obrador bio gradonačelnik, nije se eksponirala u javnosti kao zamenica ministara finansija, a neki analitičari izražavaju zabrinutost da ona neće biti dovoljno nezavisna kao guverner.

„Mislim da će zato pezos znatno slabiti. Ljudi se brinu da je ovo zaobilazni put da se on (Lopez Obrador) meša u rad centralne banke“, kaže Omotunde Laval, šef za korporativne dugove tržišta u usponu u Barings banci.

Lopez Obrador nije eksplicitno rekao zašto se predomislio po pitanju kandidata za guvernera. Naveo je da će Rodrigezova raditi nezavisno i ponovio da njegova vlada poštuje autonomiju centralne banke.

Rodrigezova je kasnije, u kratkom video obraćajju zajedno sa ministrom finansija Roheliom Ramirezom de la O, rekla da će se boriti protiv inflacije, da će braniti nezavisnost banke i da neće dirati meksičke međunarodne rezerve ako bude izabrana na tu funkciju.

Njenu nominaciju mora da ratifikuje Senat Meksika, što bi trebalo da bude formalnost imajući u vidu većinu vladajuće stranke u Senatu. Glasanje će verovatno biti održano narednog utorka, rekao je Rikardo Monreal, lider vladajuće Institucionalne revolucionarne partije (PRI) u Senatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.