U trendu

Predsednik Ukrajine: Odbijen pokušaj ulaska ruske vojske u Kijev (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su oružane snage njegove države odbilie pokušaj ruske vojske da udje u prestonicu Kijev.

Zelenski je u video snimku objavljenom danas rekao da su pokušaji Rusije da udju u Kijev odbijeni i da je osujećen plan Moskve da brzo zauzme prestonicu i uspostavi marionetsku vladu.

On je u emotivnom govoru optužio ruske snage da gadjaju objekte u kojima su civili i infrastrukturne.

Zelenski se zalagao za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju po hitnom postupku i rekao da je o tom pitanju razgovarao sa liderima Unije.

On je svetske lidere pozvao da isključe Rusiju iz medjunarodnog sistema elektronskog plaćanja banaka SVIFT i napomenuo da Nemačka i Madjarska treba da hrabro pristanu na taj potez.

Zelenski je govorio i na ruskom jeziku kada je pozdravio ličnosti te zemlje iz oblasti kulture i umetnosti koje su osudile invaziju i pozvao ih da udvostruče napore kako bi primorali Kremlj da zaustavi napade.

On tvrdi da je hiljade ruskih vojnika ubijeno, a stotine zarobljeno i da su u neverici zbog toga što ih je Rusija poslala u Ukrajinu da ubijaju i budu ubijeni.

„Što pre kažete svojoj vladi da ovaj rat treba da se zaustavi to će više vaših ljudi ostati u životu“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.