U trendu

Predsednika Brazila ne brinu optužbe za korupciju

BRAZILIJA – Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da nije zabrinut zbog optužbi za korupciju koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja nakon što napusti funkciju 1. januara 2019. godine.

On je novinarima u predsedničkoj rezidenciji u Braziliji rekao je da će optužbe ostati bez posledica, ali je priznao da su one umanjile šanse njegovoj administraciji da ostvari ključne reforme kao što je refoma penzionog sistema, prenosi AP.

Kao aktuelni predsednik, Temer ima delimičan imunitet, koji mu je pomogao da izbegne krivično gonjenje. Dva puta je Donji dom u Kongresu, koji ima presudnu reč u pitanjima u vezi sa predsednikom, glasao protiv toga da se Temeru sudi zbog optužbi državnog tužioca.
Kada 78-godišnji predsednik napusti funkciju ovi slučajevi rešavaće se na redovnim sudovima.

Tokom protekle četiri godine, mnogi biznismeni i političari – uključujući bivšeg predsednika Luiša Inacia Lula da Silvu – osuđeni su nakon komplikovane istrage o korupciji, podseća američka agencija.

Slučajevi protiv Palmera povezani su sa tom širom istragom, usresređenom na građevinske kompanije koje plaćaju političare za određene usluge, često novcem iz „naduvanih“ ugovora za javne radove.

Pravni analitičari smatraju da su optužnice protiv Temera jake i da će se verovatno dalje razvijati. Proteklih nedelja lokalni mediji su spekulisali da bi Temeru moglo biti povereno ambasadorsko mesto u sledećoj administraciji izabranog predsednika Žaira Bolsonara.

Takvo imenovanje bi moglo dati Temeru delimični imunitet kakav imaju federalni zakonodavci, članovi kabineta i više drugih visokih zvaničnika.

Zakonom je predviđeno da samo najviši sud u zemlji, Vrhovni federalni sud, može da odlučuje da li će dozvoliti podizanje optužnice ili suđenje takvom zvaničniku, što u praksi usporava bilo kakvo krivično gonjenje.

Ali, dodeljivanje takve funkcije Temeru bilo bi problematično za Bolsonara koji je pobedio na krilima obećanja o „nultoj toleranciji“ prema korupciji, ukazuje AP.

Temer je danas izjavio da „neće prestati“ da bude aktivan i da planira da neko vreme posveti sebi. Ipak, odbio je da iznese detalje, napominjući kroz šalu da je stariji od 50 godina.

Temer je, inače, karijerni političar poznat po sposobnosti da izdejstvuje usvajanje zakona u Kongresu. Bio je potpredsednik kada je Dilma Rusef smenjena sa funkcije 2016.

Nakon što je preuzeo funkciju, predstavio je sebe kao reformatora koji je spreman da pomogne najvećoj latinoameričkoj zemlji da izađe iz najgore recesije posle više decenija.

Prošle godine, Temera je državni tužilac Rodrigo Janot dva puta optužio za primanje mita i ometanje pravde.

Bio je i pod istragom federalne policije u trećem slučaju u kojem je optužen da je novcem primljenim kao mito plaćao renoviranje porodičnog imanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar