U trendu

Predsedništvo BiH izabralo ambasadore u svetu, za Srbiju Aleksandar Vranješ

BANJALUKA – Na sednici Predsjedništva BiH izabrani su novi diplomatski predstavnici BiH u svetu, a predsedavajuća Predsedništva, srpski članŽeljka Cvijanović izabrala je ambasadore iz reda srpskog naroda nakon predloga predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Novi ambasador u Rumuniji biće Milorad Živković, put Mađarske će Biljana Gutić Bjelica, u Srbiju će Aleksandar Vranješ, dok će Siniša Bencun u Austriju.

Novi šef misije BiH u UN u Ženevi trebao bi da bude Bojan Vujić, dok će šef misije BiH pri Evropskoj uniji biti Obrad Kesić.

Siniša Berjan izabran je za novog ambasadora BiH u Kini, dok će u kancelariju u Grčkoj ići Dragan Vuković.

Za ambasadora u Severnoj Makedoniji izabran je Dragan Jaćimović, ambasada u Švajcarskoj biće rezervisana za Boru Bronzu, dok će ambasador BiH u Poljskoj biti Koviljka Špirić.

Duško Kovačević biće ambasador u Izraelu, Aleksandar Bogdanić u Kanadi, Aleksandra Mičić u Bugarskoj.

Listu bh. diplomata koji su izabrani iz reda srpskog naroda zatvaraju Bojan Đokić, kao ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tatjana Telić kao konzul u Čikagu i Vera Sajić kao konzul u Štutgartu, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Imena ambasadora članu Predsedništva BiH predlaže predsednik Republike Srpske u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Poznata su i imena ambasadora koji dolaze iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH za ambasadore je izabrao: Damira Arnauta (Nemačka), Osmana Topčagića (Velika Britanija), Erola Avdovića (Belgija), Zlatka Lagumdžiju (Ujedinjene nacije), Harisa Bašića (Savet Evrope), Amiru Arifović-Harms (Italija), Anesu Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić za ambasadore je izabrao: Dragan Mihaljević (Turska), Sven Alkalaj (SAD), Vanja Filipović (šef misije pri NATO), Slavko Matanović (Jordan), Dario Novalić (Slovenija), Danka Savić (šef misije BiH u međunarodnim organizacijama smeštenim u Austriji), Mato Zeko (Japan).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.