U trendu

Predstavnički dom danas razmatra politiku prema Srbiji

VAŠINGTON – Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, čiji je predsedavajući kongresmen Eliot Engel, razmatraće danas preporuke političkih pristupa koje bi administracija izabranog predsednika Džoa Bajdena mogla da primeni prema Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.
Sednici bi trebalo da prisustvuje i Medlin Olbrajt, koja je tokom devedesetih godina prošlog veka obavljala funkcije ambasadora SAD pri UN i državnog sekretara i bila aktivna tokom sukoba na području Balkana devedesetih godina prošlog veka.

U svojstvu stručnjaka raspravi bi trebalo da prisustvuje i Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins i poznavalac prilika na Balkanu.

Olbrajtova, Engel i Server važe za albanske lobiste.
Najavljeno je i učešće Januša Bugajskog, predstavnika nevladine Džejmstaun fondacije, takođe stručnjaka za balkanska pitanja, navodi Glas Amerike.

Inače, o odnosu SAD prema Zapadnom Balkanu nedavno je u intervjuu za Glas Amerike govorio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje Metju Palmer, koji smatra da se američki pristup neće promeniti.

Kako je istakao, administracije se razlikuju, ali ne i osnove američkog pristupa Zapadnom Balkanu.
Kada je reč o Srbiji, Glas Amerike prenosi da se naša zemlja „trenutno nalazi u pregovaračkom vakuumu sa EU i da u 2020. nije otvorila nijedno pregovaračko proglavlje“, pa je skor Srbije zaustavljen na 18 i tri privremeno zatvorena poglavlja od 35.
Glas Amerike podseća na izjavu Viole fon Kramon, izvestiteljke Evropskog parlamenta o odnosima sa Zapadnim Balkanom, koja je nedavno ocenila da je uzrok zastoja u otvaranju poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije u, kako se izrazila, „pogoršanju stanja u demokratiji.“
„Dobre vesti. Evropski savet i Evropska komisija sa Srbijom neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja. U 2020. stanje demokratije u Srbiji se pogoršava. Napadi na medije, nasilje protiv mirnih demonstranata i izbori koje su obeležili ozbiljni problemi. To nije put do integracija u Evropsku uniju”, napisala je fon Kramon na Tviteru.
Takođe Glas Amerike ističe da se „Srbija više puta našla na meti kritika zapadnih partnera i Evropske unije zbog neusaglašene spoljne politike sa blokom država čijem članstvu teži, kao i bliskoj ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji sa Rusijom i Kinom.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.