U trendu

Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao slanje rezolucije o opozivu Trampa u Senat

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je danas za prosledjivanje rezolucije o opozivu predsednika Donalda Trampa Senatu, čime su stvoreni uslovi za početak sudjenja šefu Bele kuće u gornjem domu parlamenta.

Kao i 18. decembra kada je Predstavnički dom opozvao Trampa, kongresmeni su danas glasali uglavnom po partijskoj liniji. Za prosledjivanje rezolucije Senatu glasalo je 228 poslanika, a protiv 193, navodi Asošiejted pres.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, posle saznanja da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsedničkim izborima 3. novembra, a da je zauzvrat stopirao isporuku vojne pomoći Kijevu.

Kongresmeni su danas usvojili i listu takozvanih tužilaca koji će na sudjenju u Senatu zastupati Predstavnički dom.

Sedmočlani tim tužilaca predvodiće predsedavajući odborima Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja i za pravosudje, Adam Šif i Džeri Nadler.

Sudjenje Trampu u Senatu biće tek treći takav proces u američkoj istoriji. Predsednik Endrju Džonson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsednik Bil Klinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice.

Da bi bio smenjen sa mesta predsednika, protiv Trampa treba da se izjasni dve trećine senatora, što nije izgledno pošto njegovi republikanci imaju većinu u gornjem domu Kongresa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.