U trendu

Predstavnički dom podržao objavljivanje poverljivih informacija o poreklu kovida

VAŠINGTON – Predstavnički dom SAD jednoglasno je danas izglasao da se sa informacija američkih obaveštajnih službi o poreklu kovid-19 skine oznaka “poverljivo”, u trenutku kada se bliži treća godišnjica početka pandemije izazvane korona virusom, prenosi AP.

Odluka je izglasana sa 419-0 što je konačno odobrenje predloga zakona pre potpisa predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Američka javnost zaslužuje odgovore o svakom aspektu pandemije kovida 19“, rekao je republikanski kongresmen iz Ohaja i predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Majk Tarner.

To, kako je naveo, obuhvata pitanja „kako je virus nastao, odnosno, da li je reč o prirodnoj pojavi ili rezultatu događaja povezanog sa laboratorijom“.
Nalog za skidanje oznake ‘povjerljivo’ fokusiran je na obaveštajne podatke vezane za kineski Institut za virusologiju Vuhan, koji navode „potencijalne veze“ između istraživanja koje je onde vršeno i izbijanja pandemije kovid-19, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila 11. marta 2020, prenosi AP.
Američke obaveštajne službe podeljene su u pogledu toga da li je kovid „procurio“ iz laboratorije ili su životinje verovatni izvor virusa.
Eksperti ocenjuju da se pravo poreklo pandemije koronavirusa, koja je odnela više od milion života u Americi, možda neće znati više godina, a možda i nikada.

Republikanci u Predstavničkom domu, koji predvode napore da se utvrdi poreklo virusa, takođe su osnovali specijalnu komisiju koja će se baviti tim pitanjem.

Jednoglasna podrška objavljivanju poverljivih informacija retki je trenutak dvostranačke saglasnosti, u često žestokoj retorici o poreklu koronavirusa i pitanja o odgovoru američkih zvaničnika, uključujući i vodećeg američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija, navodi AP.

Zakonski prijedlog, čiji autor je republikanski senator Džoš Holi, prethodno je usvojen u Senatu.

Ako ga Bajden potpiše, obaveštajne službe će imati 90 dana da skinu oznaku tajno sa „svih informacija o potencijalnim vezama Instituta za virusologiju u Vuhanu i porekla koronavirusa“.

To obuhvata informacije o istraživanju i drugim aktivnostima u laboratoriji, kao i da li se razboleo bilo ko od istraživača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar