U trendu

Predstavnik Irana: Pregovori u Beču su bili konstruktivni

BEČ – Iran i vodeće sile sveta, među kojima je i SAD, nastaviće razgovore o načinu oživljavanja sporazuma iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio 2018. godine, rekao je danas šef iranskih pregovarača o nuklearnom sporazumu Abas Arakči za državnu televiziju.

„Razgovori u Beču su bili konstruktivni. Naš sledeći sastanak će se održati u petak“, rekao je Arakči, a preneo Rojters.

On je takođe izjavio da Teheran neće prestati da obogaćuje uranijum za 20 odsto u zamenu za oslobađanje milijardu dolara iranskih sredstasva koja su blokirana zbog sankcija SAD uvedenih toj azijskoj zemlji 2018. godini.

Sporazumom iz 2015. godine je bilo predviđeno da Iran, koji insistira na tvrdnji kako nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ograniči „osetljive aktivnosti“ i dozvoli povremene međunarodne inspekcije.

Potpisnice sporazuma iz 2015. godine sa Iranom su bile vodeće svetske sile – Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija, dok SAD su se povukle iz sporazuma 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.