U trendu

Pregledi američkih predsednika: Od nikotinskih žvaka do promenljive težine

NJUJORK – Kada je Barak Obama kao predsednik SAD prošao rutinski zdravstveni pregled, njegov lekar je primetio da je prešao sa cigareta na nikotinske žvake.

Lekar Bila Klintona uključio je u zdravstveni izveštaj detalje o njegovoj promenljivoj težini, dok se doktor Ričarda Niksona žalio da predsednik nedovoljno vežba, piše „Njujork tajms“.

Kako navodi list, ne postoji zakonska obaveza koju treba poštovati kada su u pitanju pregledi američkih predsednika, a količina objavljenih informacija zavisi od osobe do osobe.

Međutim, pregled predsednika SAD Džozefa Bajdena u četvrtak biće dodatno detaljan, jer je on sa 80 godina najstariji američki predsednik.

„Verovatno postoji veći pritisak u ovoj situaciji“, rekao je doktor Den Blejzer, profesor emeritus na Medicinskom fakultetu Univerziteta Đuk.

Pregled Bajdena je odlagan nedeljama zbog, kako su zvaničnici naveli, problema sa rasporedom.

Sekretarka za štampu Bele kuće, Karin Žan-Pjer, rekla je da će administracija slediti istu proceduru vezanu za pregeld Bajdena kao i prethodni put.

„Želimo da budemo transparentni“, istakla je Žan-Pjer i dodala da žele da budu sigurni da građani dobiju informacije, koje će doći od lekara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar