U trendu

Pregovori između Indije i Kine prekinuti su danas

NJU DELHI/PEKING – Pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih zvaničnika o rešavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su danas, pri čemu obe strane krive jedna drugu za neuspeh dogovora.

Agencija Rojters podseća da su hiljade indijskih i kineskih trupa blokirane u sukobu koji se dešava u indijskom regionu Ladah, a traje od prošle godine, uprkos tome što su dve strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

Vojni zvaničnici sastali su se u nedelju 13. put, pri čemu su indijski zvaničnici naglasili da je sukob izazvan „jednostranim pokušajima kineske strane da promeni status kvo“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva odbrane, a prenosi Rojters.

„Tokom sastanka, indijska strana je stoga dala konstruktivne predloge za rešavanje preostalih oblasti, ali kineska strana nije bila saglasna, te nije mogla da pruži bilo kakve predloge za budućnost“, saopštilo je ministarstvo i dodalo da sastanak nije doveo do dogovora.

U februaru su se obe strane složile da povuku trupe iz nekih područja kod jezera Pangong Tso, a nakon produženih pregovora između vojnih komandanata i diplomata dve strane.

„Indijska strana nastavila je da insistira na nerazumnim i nerealnim zahtevima, zbog čega su pregovori bili otežani“, rekao je portparol zapadne komande kineske narodne vojske.

Portparol je naveo da se nada da Indija neće „pogrešno proceniti situaciju“ i da će raditi s Kinom na održavanju mira u toj oblasti.

Raspoređivanje trupa dve strane pojačano je bilo nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladakhu.

Kina je takođe pretrpela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.