U trendu

Premijer Crne Gore: Strategija je jasna poruka regionu

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan pozitivan signal i jasna poruku da je evropska perspektiva za zemlje regiona kredibilna i živa.

Marković je na konferenciji za novinare ocenio da Strategije predstavlja značajan dokument jer prvi put definisanjem rokova Zapadni Balkan dobija poruku da će biti deo Evropske unije.

Premijer je izrazio uverenje da Crna Gora može postati članica EU i pre 2025. godine koja se pominje kao rok do kojeg bi ona i Srbija mogle biti članice.

„Za Crnu Goru, kao trenutno najnapredniju zemlju sa najviše otvorenih poglavlja, ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u okviru vremenskog okvira 2025, kao kredibilnog roka u kojem možemo biti spremni za članstvo. I ukoliko ostvarimo adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije“, rekao je Marković.

On je rekao da Crna Gora Strategiju smatra podsticajem da nastavi reforme, da bi „zaokružila svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju“.

„Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i pre njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane, jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet“, rekao je Marković.

On je rekao da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih suseda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.