U trendu

Premijer Iraka sastao se sa iranskim predsednikom

TEHERAN – Irački premijer Mustafa al-Kademi danas je posetio Iran i sastao se sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem.

Kademi je prvi strani lider koji je posetio Iran nakon što je Raisi u avgustu izabran za predsednika.

Irak je pokušao da posreduje između Teherana i njegovih neprijatelja u Zalivu, uključujući Saudijsku Arabiju, piše Rojters.

„Nadam se da ćemo uprkos ciljevima neprijatelja dve zemlje biti svedoci proširenja dobrih odnosa između Irana i Iraka“, rekao je Raisi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu.

Raisi je rekao i da je Irak pristao da se kasnije ovog meseca iranskim hodočasnicima ukinu vize za sve šitske svete lokacije u Iraku.

„Donete su i odluke o finansijskim pitanjima dve zemlje koje bi trebalo usvojiti“, rekao je Raisi, ne objašnjavajući dalje.

Irak se oslanja na iranski gas i električnu energiju, ali je uvoz nedavno bio neregularan zbog neplaćanja.

Iranska državna gasna kompanija saopštila je krajem prošle godine da je smanjila isporuke Iraku zbog duga od šest milijardi dolara, navodeći da su zbog toga Bagdad i drugi irački gradovi u opasnosti od nestašice struje.

Iračko ministarstvno energetike saopštilo je prošlog meseca da su količine iranskog gasa koje se isporučuju u centralni region smanjene sa 3 miliona na 2 miliona kubnih metara dnevno, dok su u južnom regionu smanjene sa 17 miliona na 5 miliona kubnih metara dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.