U trendu

Premijer Irske: Bajdenovo posredovanje značajno za S. Irsku

DABLIN – Premijer Irske Majkl Martin je danas rekao da posredovanje američkog predsednika DŽoa Bajdena između Velike Britanije i Evropske unije oko načina implementacije post-Bregzit trgovinskih pravila za Severnu Irsku predstavlja „značajan razvoj situacije.“

„Intervencija administracije Bajdena je značajna, iz moje perspektive predstavlja oličenje zdravog razuma“, rekao je Martin za radio stanicu Njuztok, a preneo Rojters.

On je dodao da smatra da SAD žele da kažu: „Rešite ovo pitanje (trgovinskog sporazuma), vrlo smo jasni koja je perspektiva Amerike za severnoirski sporazum.“

„SAD poručuju da je mir na Ostrvu apsolutan imperativ i da je protokol doprinos tome. Potpisali ste ga – držite ga se“, kazao je Martin.

Severna Irska je 10. aprila 1998. godine postigla sporazum u severnoirskom Belfastu, što je bio mirovni ugovor koji je stabilizovao ovu provinciju Ujedinjenog Kraljevstva, do tada opterećenu nasiljem između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista.

Sporazum su potpisale britanska i irska vlada, kao i većina severnoirskih partija, o tome kakvu će vlast imati Severna Irska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar