U trendu

Premijer Šri Lanke: Omoguciti veca ovlascenja parlamentu

KOLOMBO – Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge izjavio je danas da njegova vlada radi na tome da parlament počne da kontroliše rad predsednika i ministara.

„Prema našem novom predlogu zakona, predsednik i ministri će biti odgovorni parlamentu“, naveo je Vikremesinge u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

Premijer je istakao da je njegova vlada predložila donošenje zakona koji bi parlamentu dao više ovlašćenja, dodajući da će biti formirano više od 10 nezavisnih odbora za parlamentarni nadzor i kontrolu finansija.

Premijer Šri Lanke se na ovaj potez odlučio posle višenedeljnih uličnih protesta izazvanih najgorom ekonomskom krizom u toj zemlji poslednjih decenija, navodi Rojters.

Teško pogođena pandemijom, rastućim cenama nafte i populističkim smanjenjem poreza, Šri Lanka se suočava sa ogromnom inflacijom i nestašicom goriva i drugih osnovnih potrepština, što je ovog meseca dovelo do ostavke premijera Mahinde Rajapakse i njegovog kabineta, navodi Rojters.

Opozicioni lideri optužili su vladu Rajapakse za nesrazmerno povećanje predsedničkih ovlašćenja i slabljenje uloge parlamenta u donošenju zakona, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.