U trendu

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije ušli u Ukrajinu

VARŠAVA – Premijeri Poljske, Češke i Slovenije prešli su vozom poljsko-ukrajinsku granicu na svom putu do ukrajinske prestonice Kijeva, potvrdio je danas šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik.

“Voz u kojem su poljski premijer Mateuš Moravjecki, zamenik premijera za bezbednost Jaroslav Kačinjski i premijeri Češke Republike i Slovenije, prešao je poljsko-ukrajinsku granicu pre oko sat vremena. Delegacija je na putu za Kijev, gde će održati sastanak sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim i premijerom Šmigalom“, izjavio je Dvorčik, a prenosi ruska agencija TAS S.
On je dodao da ova delegacija predstavlja Evropsku uniju, i da su pripreme za posetu trajale danima i da je sve držano u tajnosti.
Prema recima poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je doneta na nedavnom samitu EU u francuskom Versaju u koordinaciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
O poseti su obavešteni NATO, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjene nacije.
Prema tvrdnjama zvanične Varšave, cilj posete je potvrda bezuslovne podrške celokupne Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, kao i pružanje paketa pomoći ukrajinskoj vladi i narodu.
Dvorčik navodi i da će svi detalji biti saopšteni na konferenciji za novinare u Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.