U trendu

Premijerka Italije tužila poznatog pisca zbog klevete

RIM – Italijanska premijerka Đorđija Meloni tužila je pisca koji istražuje napuljsku kriminalnu organizaciju Kamora za klevetu u slučaju spasavanja izbeglica.

Roberto Savijano, novinar koji istražuje napuljsku mafiju pojaviće se na sudu u Rimu po tužbi za klevetu premijerke Meloni zbog komentara o zvaničnoj politici njene vlade prema „izbeglicama koje se dave u Mediteranu“, preneo je londonski Gardijan.

Ovo je drugi put, u nešto manje od četiri godine, da su visoki vladini zvaničnici pokrenuli krivični postupak protiv Savijana (43), uprkos obavezi da ga zaštite s obzirom da mu je napuljska Kamora uputila pretnje smrću nakon što je 2006. godine objavio knjigu Gomora.

Savijano se pojavio na italijanskoj televiziji u emisiji Pjacapulita, povodom slučaja davljenja šestomesečne bebe iz Gvineje vodama Sredozemnog mora u novembru 2020. godine.

Bebu je iz mora izvukao spasilački tim nevladine organizacije Open Arms, ali dete je umrlo pre nego što je stiglo do dobije medicinsku pomoć na Malti.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u italijanskoj javnosti posebno posle objavljivanja fotografije majke nastradalog deteta koja plače i zapomaže tražeći svoju bebu.

U televizijskoj emisiji Savijano je oštro napao premijerku Meloni koja je i lider partije Braća Italije i Matea Salvinija, potpredsednika italijanske vlade i lidera desničarske stranke Severna liga.

„Kako je moguće preći preko takvog očaja ? Njihova legitimna, zvanična politika je da se suprotstavlja prihvatanju izbeglica, ali sigurno ne sme da se postupi na ovakav način u slučaju vanredne situacije i drame na morskoj pučini“, rekao je Savijano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar