U trendu

Preminuo Hari Rid, bivši lider senatskih demokrata

VAÅ INGTON – Hari Rid, borbeni sin rudara iz Nevade, koji se uzdigao iz siromaÅ¡tva i postao lider demokratske većine u Senatu, stekavÅ¡i reputaciju odlučnog stranačkog borca u eri političke blokade u VaÅ¡ingtonu, preminuo je u 83. godini, saopÅ¡tio je demokratski senator Čak Å umer.

Rid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, predstavljao je drşavu Nevadu kao demokrata u oba doma Kongresa, više od tri decenije. Uzrok smrti nije odmah saopšten. Rid je u maju 2018. operisan od raka pankreasa, prenosi Glas Amerike.

Kao lider većine u Senatu, Rid je bio jedan od glavnih saradnika demokratskog predsednika Baraka Obame. Uprkos ÅŸestokom protivljenju republikanaca, Rid je 2010. pomogao da se usvoji predsednikov zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaÅ¡titi, poznat kao „Obamaker.“

Odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2016, godinu iz zdravstvenih razloga.

Rid je postao vođa senatske većine 2007, kada su demokrate osvojile kontrolu nad Senatom.

Iako je bio umereni političar koji je imao drugačija glediÅ¡ta od većine stranačkih kolega po pitanju abortusa, zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine i kontrole oruÅŸja, Rid se redovno sukobljavao sa republikancima i stalno imao loÅ¡e odnose sa kongresnim liderima opozicione stranke.

„Uvek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem“, izjavio je Rid 2004. Rid i njegova supruga Landra imali su petoro dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.