U trendu

Preminuo mirovni aktivista i zen ucitelj Tik Nat Han

HANOJ – Jedan od najpoznatijih zen učitelja, Vijetnamac Tik Nat Han, preminuo je danas u 95. godini, javlja AP.

Poznat kao jedan od pionira zen budizma na Zapadu, Tik Nat Han je bio vrlo uticajna ličnost u celom svetu, propagirajući mir i ljubav.

Tvit na Tik Natovoj Tviter stranici poziva ljude iz celog sveta da osete trenutak smirenosti, da se vrate svesnom disanju, a da će Taj, što mu je nadimak, zauvek ostati u njihovim srcima.

Han je 1961. godine otišao u SAD na studije, gde je studirao religije na prestižnim univerzitetima Prinston i Kolumbija.

Oglasio se i Dalaj Lama, koji je rekao da ga je pogodila smrt njegovog prijatelja i duhovnog brata, a Han je poznat u svetu i po svom doprinosu miru.

„Bio je poznat što se miroljubivo protivio ratu u Vijetnamu, davao je podršku Martinu Luteru Kingu i veći deo njegovog života je pričao drugima o svesnosti i saosećajnosti koja doprinosi unutrašnjem miru, ali je isto i pokazivao kako pojedinci koji gaje mir u sebi mogu da doprinesu miru u svetu“, kazao je Dalaj Lama.

Han je postao poznat kada je postao jedan od vodećih aktivistia protiv rata u Vijetnamu, a 1966. godine susreo se sa Martinom LUterom Kingom, što su mnogi nazvali „istorijskim susretom“.

Han je za Lutera Kinega rekao da je bodisatva, odnosno, prosvetljeno biće koje ulaže napor da promoviše socijalnu pravdu.

Učestvovao je i u pomirenju SAD i juga Vijetnama sa severnom, koji je bio komunistički, a toliko je impresionirao Kinga da je bio nominovan za Nobelovu nagradu.

„U teškim situacijama kao što je to bilo u Vijetnamu, učiniti da se vaš glas čuje je teško. Nekada moramo da ‘sagorimo’ inutra kako bi se naš glas čuo u činu saosećanja da se vidi da je to čin ljubavi, a ne očaja. Isus Hrist je umro sa istom idejom“, rekao je Han u intervjuu kod jedne od najpoznatijih TV voditeljki na svetu Opre Vinfri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.