U trendu

Preporuka Poverenice po dopisu Mame su zakon

BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti danas je, postupajući po dopisu udruženja „Mame su zakon“, uputila preporuku mera kako bi odluka Ustavnog suda Srbije, kojom je grupa odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proglašena neustavnim, dobila svoju punu i ispravnu primenu.

Predloženim merama otklanja se mogućnost da bi pogrešnjim tumačenjem nadležnih ministarstava, a zatim i službenika javne uprave, mogle postojati diskriminacije nad nekim grupama žena, saopštilo je to udruženje.

„Mame su zakon“ obratilo se sredinom avgusta Ustavnom sudu, Ministarstvu za rad, Ministarstvu za brigu o porodici, Poverenici i predsednici Vlade Srbije, kako bi korigovali instrukciju o sprovođenju odluka Ustavnog suda.

Pomenuta ministarstva su uputila zahtev organima opštinske i gradske uprave, kao i centrima za socijalni rad.

Poverenica je dala rok od 30 dana nadležnim ministarstvima da koriguju instrukciju ili da se za detaljnije tumačenje odluka Ustavnog suda obrate Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti primena Zakona o Ustavnom sudu.

„Organizacija ‘Mame su zakon’ zahvaljuje Poverenici na brzoj reakciji i nadamo se da će njena preporuka motivisati nadležna ministarstva da u najkraćem mogućem roku koriguju instrukciju, jasno upute organe javne uprave o načinu sprovođenja, a zatim i da blagovremeno obaveste sve žene koje su pogođene primenom neustavnih odredbi od jula 2018. godine do stupanja na snagu odluka Ustavnog suda kako bi u zakonskom roku sve bez izuzetaka ostvarile pravo na obeštećenje“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.