U trendu

Cipras o nominaciji za Nobelovu nagradu za mir

ATINA – Sporazumom iz Prespe doprinosimo mirnom suživotu, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru između oba naroda, ali i u širem regionu, i to je najveća nagrada, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras komentarišući nominaciju za Nobelovu nagradu za mir njega i makedonskog premijera Zorana Zaeva, prenosi MIA.

„Pisao sam Zaevu da je za nas, za mene, a verujem i za premijera Severne Makedonije, najvažnija nagrada od svih nagradi činjenica da putem ovog sporazuma doprinosimo uspostavljanju mirnog suživota, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru u širem regionu, ali i među našim narodima i da se ova nagrada ne može uporediti sa ni jednom drugom“, istakao je Cipras.

On je rekao da kada progresivne snage i progresivne vlade preuzmu odgovornost, onda oni dokazuju da mogu zajedno da reše probleme za bolju budućnost naroda i regiona, posebno na Balkanu gde glavna percepcija „nije bila kompromis i konsenzus, već nacionalna omraza i konflikti“.

„Kada kažem mi, ne mislim na pojedince, već na političke snage i u Grčkoj i u Severnoj Makedoniji, koji su se udružili u pokušaju da se sukobe sa dominantnom retorikom nacionalizma, kvazi-patriotizma, impresionizma, emocionalnosti, kako bi se pronašlo rešenje za perspektivu naroda i budućnosti. U praksi pokazujemo da kada postoje progresivne snage i progresivne vlade koji imaju hrabrost i ne brinu o političkoj ceni u odbrani vrednosti, tada sva poznata istorija Balkana može da se marginalizuje i da se ispiše istorija koja se odnosi na prošlost, ali koja je posvečena sadašnjosti i budućnosti naroda“, poručio je grčki premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.