U trendu

Preti najjača oluja ikada, ugroženi milioni ljudi

Indiji i Bangladešu preti najjača oluja ikada zabeležena u Bengalskom zalivu.

Milioni ljudi nalaze se na putu super ciklona, čiji se udar očekuje za manje od 36 sati.

Jaki vetrovi i obilne kiše prete regionu koji se bori sa pandemijom koronavirusa, prenosi CNN.

Super ciklon Amphan postao je najsnažnija oluja ikad zabeležena u Bengalskom zalivu u ponedeljak uveče, nakon što su olujni vetrovi koje on donosi dostigli brzinu i do 270 kilometara na sat, saopštio je američki Centar za upozorenja na tajfune.

Amphan je od tada nešto oslabio, ali oluja je i dalje jednaka onima iz kategorije četiri snažnog uragana na Atlantiku, odnosno supertajfunu na zapadnom Pacifiku.

Supertajfun trebalo bi da pogodi indijsko-bangladešku granicu u sredu uveče, u blizini indijskog grada Kalkate, u kojem živi više od 14 miliona stanovnika.

Indijski premijer Narendra Modi razmotrio je mere hitne reakcije te države, a šef nacionalnog centra za odgovor na prirodne katastrofe kaže da je 20 timova raspoređeno u regiji koju će pogoditi Amphan, 12 ih je spremno u rezervi, a još 24 tima su u stanju pripravnosti u drugim delovima Indije.

Ribari su upozoreni da ostanu na obali i ne isplovljavaju u naredna 24 sata.

Oluja dolazi u trenutku kada se Indija i Bangladeš bore da epidemiju koronavirusa stave pod kontrolu.

Suočavanje sa obe katastrofe ođednom biće izazov za dve vlade, posebno kada je reč o socijalnom distanciranju u prepunim centrima za evakuaciju i skloništima za hitne slučajeve.

Ciklon Amphan takođe bi mogao da donese obilne kiše u najveći izbeglički kamp na svetu u Koks Bazar, gde živi skoro milion izbeglica Rohindzija posle bekstva od nasilja u Mjanmaru.

Prvi poznati slučajevi kovid-19 potvrđeni su u kampu prošle nedelje, a s obzirom na to da predstoji oluja, to bi mogla da bude razarajuća kombinacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.