U trendu

Preživeli logoraši Aušvica upozorili na rastući antisemitizam (VIDEO)

Više od 200 preživelih iz logora smrti danas je 75 godina posle oslobadjanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau uputilo upozorenje na rastući antisemitizam.

Preživeli logoraši koji su doputovali iz celog sveta, došli su u logor kako bi podelili svoja svedočenja. Mnogi su nosili kape i marame sa plavo-belim prugama što su bile boje uniforme logoraša.

Oni su zajedno sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom ušli u logor kroz kapiju na kojoj je čuveni natpis na nemačkom „Rad oslobadja“ (Arbeit Macht Frei). Položili su vence na zid smrti, koji su nacisti koristili za streljanje.

„Želimo da naredna generacija zna šta smo preživeli, kako se to nikada više ne bi ponovilo“, rekao je preživeli logoraš David Marks koji ima 91 godinu. Dodao je da je 35 članova njegove porodice ubijeno u tom logoru.

Marks je upozorio da diktatori ne dolaze na vlast „preko noći“, već preduzimaju postepene korake. „Ako ne obraćate pažnju, jednog dana ćete ustati i ustanoviti da je previše kasno“, rekao je on.

Na ceremoniji pored preživelih logoraša prisustvuju brojni svetski zvaničnici, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Logor Aušvic je 27. januara 1945. godine oslobodila sovjetska vojska.

Tokom Drugog svetskog rata, od 1940. do 1945. godine, 1,1 milion ljudi, skoro svi Jevreji, ubijen je na masovan, industrijski način – gasom i drugim sredstvima, i spaljen u logoru Aušvic-Birkenau koji su nacisti otvorili na jugu okupirane Poljske.

Zvanično nazvan „Koncentracioni logor Aušvic“ (Konzentrationslager Auschwitz) bio je kompleks od više od 40 logora za zatvaranje i istrebljenje. Sastojao se od „Aušvica 1“ – glavnog logora (Stammlager) u Osvjenćinu, „Aušvica 2 – Birkenau“ – koncentracionog i logora za istrebljenje u Bžežinki, udaljenoj tri kilometra, „Aušvica 3 – Monovica“ – radni logor u Monovicama, za rad u fabrici sintetičke gume firme „IG Farben“, i nekoliko desetina drugih logora.

Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) je 1979. godine logor uvrstila u spisak svetske baštine pod nazivom „Aušvic-Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.