U trendu

Prijava protiv Džaferovića zbog izazivanja mržnje

SARAJEVO – U Tužilaštvo Bosne i Hercegovine stigla je krivična prijava Hrvatske republikanske stranke protiv bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića zbog „izazivanja mržnje i netrpeljivosti“.

To je potvrđeno Srni u ovoj pravosudnoj instituciji i dodali da je prijava stigla juče, kao i da će predmet biti dostavljen postupajućem tužiocu.

Hrvatska republikanska stranka, na čelu sa Slavenom Ragužom, saopštila je 19. novembra da je podnela krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića zbog “izazivanja mržnje i netrpeljivosti”.

Iz HRS podsećaju da je Džaferović 17. novembra u Jablanici izjavio da iza tzv. Armije Republike BiH nisu ostale masovne grobnice, logori i drugo, što, kako navode, jednostavno nije istina, jer “postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju baš suprotno”.

“Prema zvaničnim podacima, od 1992. do 1995. nalazilo 11 logora Armije RBiH u kojima je bila zarobljena 891 osoba, od kojih 764 civila. Njih 27 umrlo je od posledica mučenja. Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju člana Predsedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično delo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio”, navedeno je u saopštenju HRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar