U trendu

Prijem PR neće biti tema sledećeg Komiteta ministara SE

KOSOVSKA MITROVICA – Komitet ministara koji bi sledeće nedelje trebalo da se sastane u Torinu neće raspravljati o zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope, saznaje Kosovo onlajn iz dobro obaveštenih izvora.

Kako portal navodi, razlog je to što je dnevni red već zaključen, ali i zato što predsedavajuća Italija nije zainteresovana da na kraju svog predsedavanja to stavlja na agendu.

Isti diplomatski izvor rekao je da podnošenje kandidature nije baš naišlo na pozitivnu reakciju velikih sila, pre svih Nemačke i Francuske, koje smatraju da zbog ukrajinske krize nije pravi trenutak da se raspravlja o članstvu Prištine.

Navodi se da bi zbog toga tzv. Kosovo moglo ponovo da doživi poraz u međunarodnim organizacijama.

„Još je eksplicitnija reakcija država članica EU koje nisu priznale Kosovo, i zbog svega jasno je da ne postoji dovoljna podrška za razmatranje ovog zahteva. Naročito ne u ovoj aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, naveo je izvor Kosovo onlajna.

Dodaje i da je jasno da bi Rusija, koja je nedavno isključena iz Saveta Evrope, znala da iskoristi to što se jedan nepriznati entitet prima u organizaciju iz koje su oni isključeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.