U trendu

Princ, američki predsednici, Oskarovac: Pilot otkrio ko je sve od moćnih leteo avionom milijardera pedofila

Bivši pilot pokojnog američkog milijardera Džefrija Epstajna svedočio je danas na suđenju Gislejn Maksvel u Njujorku koja je optužena za saučesništvo u Epstajnovim zločinima, koji je bio osumnjičen za seksualno zlostavljanje i silovanje uglavnom maloletnica.

Pilot Lari Visoski, koji je upravljao Epstajnovim privatnim avionom, rekao je na svedočenju da bi obično dobijao obaveštenje ako neko od moćnih ljudi, poput bivših američkih predsednika Bila Klintona ili Donalda Trampa, treba da leti Epstajnovim avionom, prenose američki mediji.

On je rekao da je poznati violinista Jicak Perlman odleteo jednom prilikom u Mičigen sa Epstajnom na jedan letnji umetnički kamp, kao i da se sa letova seća princa Endrjua, senatora iz Mejna Džordža Mičela, senatora iz Ohaja Džona Glena i glumca Kevina Spejsija.

Takođe, rekao je da je prevozio Epstajna u Kolumbus, u Ohaju, gde je američki milijarder takođe imao imovinu, kako bi video milijardera biznismena Lesa Veksnera.

Epstajn je o Veksneru govorio kao o svom klijentu, ali Visoski je rekao da veruje da su njih dvojica bili i prijatelji, preneo je Tanjug.

Nijedan od istaknutih putnika pomenutih u svedočenju Visoskog nije naveden da je počinio bilo kakvo krivično delo u vezi sa suđenjem koje je u toku.

Klintonov portparol je ranije priznao da je Klinton bio četiri puta u Epstajnovom avionu, ali da bivši predsednik nije znao ništa o Epstajnovim „strašnim zločinima“.

„U 2002. i 2003. godini, predsednik Klinton je ukupno četiri puta putovao avionom Džefrija Epstajna: jednom u Evropu, jednom u Aziju i dva puta u Afriku, što je uključivalo zaustavljanja u vezi sa radom Klintonove fondacije“, izjavio je Klintonov portparol Anhel Urenja 2019. godine.

Visoski je svedočio drugog dana na suđenju Maksvelovoj koja je optužena za zaveru i seksualnu trgovinu.

Suđenje će verovatno pružiti uvid u zagonetni život Epstajna i osvetliti neke od njegovih veza sa ličnostima visokog profila poput Klintona, Trampa, Bila Gejtsa i princa Endrjua.

Epstajn je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji ubrzo nakon hapšenja zbog optužbi za trgovinu ljudima 2019. godine.

Medicinski sud je kasnije utvrdio da je uzrok smrti samoubistvo vešanjem.

Maksvelova, osoba bliska Epstajnu, uhapšena je godinu dana kasnije i izjasnila se da nije kriva po šest tačaka optužnice, uključujući zaveru i seksualnu trgovinu. Mediji su je nazvali „Epstajnova madam“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)