Pristalice jermenske opozicije okružile vladine zgrade

Stotine pristalica opozicije okružile su danas zgrade jermenske vlade u Jerevanu, ponovo zahtevajući ostavku premijera Nikola Pašinijana.

Pašinijan mesecima odbija da podnese ostavku zbog mirovnog sporazuma koji je u novembru postigao sa Azerbejdžanom, posle ponižavajućeg poraza u ratu oko oblasti Nagorno-Karabah, formalno azerbejdžanske teritorije pod kontrolom jermenskih separatista.

Demonstranti, koji su uzvikivali „Nikol, izdajico“ i „Nikol, odlazi“, okružili su sedište Ministarstva spoljnih poslova gde je Pašinijan danas imao sastanak.

Kasnije su okružili rezidenciju predsednika države Armena Sarkisijana, s kojim je Pašinijan razgovarao o mogućnostima za okončanje političke krize u zemlji.

Neki demonstranti su se koškali s policijom.

Masovne demonstracije protiv Pašinijana počele su 10. novembra, nakon što je on uz posredstvo Rusije potpisao sporazum sa Azerbejdžanom o okončanju šestonedeljnog rata oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.000 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina.

Pašinijan tvrdi da je sporazum bio jedini način da se spreči da vojska Azerbejdžana preuzme kontrolu nad celom oblašću Nagorno-Karabah.

Tenzije su eskalirale u februaru kada je Generalštab zatražio ostavku Pašinijana, a premijer odgovorio smenjivanjem načelnika tog tela Vojske Onika Gasparjana. On se potom žalio sudu.

Kako bi smanjio političku krizu, Pašinijan je ponudio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ove godine, ali je odbacio zahtev opozicije da se povuče pre glasanja.

Pašinijan (45) i dalje ima podršku brojnih gradjana, uprkos porazu u ratu protiv najvećeg rivala. Hiljade njegovih pristalica demonstrirale su više puta prethodnih nedelja, izražavajući mu podršku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.