U trendu

Priština koristi situaciju, hoće da ostvari kvazinezavisnos

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da Priština dajući podršku Ukrajini želi samo da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje, kako je istakao, kvazinezavisnosti.

Lavrov je u razgovoru sa srpskim medijima naglasio da je stav Rusije poznat i nepromenjen.

„Naš stav je poznat. Mi smo upozoravali na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244. Sporazum o formiranju zajednice srpskih opština napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno – oni ćute“, kazao Lavrov.

Ocenio je da je EU pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma i naglasio da je uveren da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila.

„Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste“, naveo je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsetio da je Evropska unija 2014. godine nastupila kao garant sporazuma između tadašnjeg predsednika Ukrajine i opozicije, a sledećeg jutra je opozcija prekršila taj sporazum, a komenatsrišući mogućnost uspeha diplomatskih pregovora sa Ukrajinom.

Naveo da je rezultat diplomatije bio i drugi sporazum potpisan 2015. u Minsku, kojima je zaustavljen rat na istoku Ukrajine i kojima se otvara put za njenu federaciju kroz specijalni status za Donbas,a koji takođe nije ispunjen.

„Otprilike isti status koji je predviđen za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, a i u jednom i u drugom sporazumu je EU neposredno učestvovala u postizanju ovog diplomatskog rezulatata i u oba slučaja je pokazala nesposobnost da ispuni ono što je dogovoreno“, rekao je Lavrov.

On je rekao da Rusija želi da da šansu diplomatiji i da zato vodi pregovore sa Ukrajinom u Istanbulu, ali da nije siguran i da će dogovoreno biti ispunjeno s obzirom na slučajeve koje je naveo. „Pokazao sam primere,a tih primera je puno, kada su se postignuća diplomatije rušila od strane naših zapadnih kolega,ne možemo im verovati „, naglasio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.