Prizor koji slama srca: Pronađeno nekoliko stotina uginulih slonova (foto)

U Bocvani je u prethodna dva meseca pronađeno nekoliko stotina mrtvih slonova, prenosi BBC.

Uzrok pomora ovih životinja još nije poznat, a laboratorijski rezultati trebalo bi da budu gotovi tek za nekoliko nedelja, saopštila je vlada ove zemlje.

Od početka maja u delti reke Okavango u Bocvani pronađeno je preko 350 mrtvih slonova. Bocvana je stanište oko trećine populacije slonova u Africi, čija brojnost sve više opada.

Početkom maja pronađeno je 169 mrtvih slonova, dok se mesec dana kasnije taj broj popeo na preko 350.

Nadležni ističu da ovoliki broj umrlih slonova u jednom događaju, a da on nije povezan sa sušom, predstavlja presedan.

Vlasti su još u maju isključile krivolov kao uzrok smrti slonova, jer kljove nisu uklonjene.

Osim toga, primećeno je da su samo slonovi mrtvi, ali ne i druge životinje, čime je isključena mogućnost trovanja cijanidom od strane lovokradica koje bi dovelo i do pomora drugih životinja.

Antraks, koji je prošle godine usmrtio najmanje sto slonova u Bocvani, takođe je isključen kao uzročnik smrti.

Još uvek nije poznato da li je uzrok smrti slonova bolest ili trovanje. Način na koji izgleda da ove životinje umiru, padajući napred na lice, kao i to što su neki slonovi viđeni kako hodaju u krug, ukazuje na to da je moguće da nešto napada njihov nervni sistem.

Bez poznavanja uzroka smrti nemoguće je utvrditi da li postoji mogućnost prenošenja bolesti sa slonova na ljude, posebno ako je uzročnik u vodi ili zemljištu, dok nadležni ističu da bi ovaj događaj mogao biti potencijalni generator javno-zdravstvene krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.