U trendu

Prodao bubreg da bi platio put za Evropu

Izbeglica iz Sirije prodao je bubreg kako bi platio put za Evropu za sebe i svoju porodicu, navode humanitarni radnici iz Srbije, a prenose mediji.

Bubreg mu je izvađen tokom opasne operacije u Libanu, a on je 20 dana bio bez adekvatne medicinske nege pre nego što su organizacije iz Srbije za borbu protiv trgovine ljudima otkrile o čemu se radi, prenosi Dejli mejl.

Iz organizacije „Atina“ u Beogradu kažu da je mu je ponuđeno lečenje, ali da je odlučio da nastavi put samo sa lekovima protiv bolova.

„Prodao je bubreg da bi dobio novac za put. Rekao je da ga boli i da ima probleme, pa smo intervenisali i pružili mu medicinsku pomoć. Tokom razgovora nam je ispričao šta se desilo“, rekao je humanitarac Naser Amro.

Prema njegovim rečima, čovek nije bio u situaciji opasnoj po život.

„To je bila 20 dana stara operacija i naravno da nije izvršena na dobar način. Imao je bolove i dobio je lekove za ublažavanje bolova. Nije želeo da ostane, hteo je da nastavi svoj put, već je bio na granici sa Hrvatskom“, istakao je on.

Kako je naglasio, to je najgori slučaj trgovine ljudima koji je organizacija „Atina“ otkrila nedavno.

UNHCR je upoznat sa slučajem, navode iz druge organizacije za pomaganje izbeglicama dok iz „Atine“ poručuju da ne postoji nikakav dokaz o trgovini ljudima u Srbiji i da se to dešava uglavnom na prelazu preko mora iz Turske u Grčku.

Međutim „Dejli miror“ piše da se žrtve, kada dođu do Srbije, na putu ka zapadnim zemljama EU mogu identifikovati kroz modrice od zlostavljanja ili uz pomoć dobrih prevodilaca.

„Pre dve nedelje dve avganistanske devojke su seksualno zlostavljane. Čovek iz UNHCR-a im je pomogao nakon toga“, rekao je Amro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar