U trendu

Prodemokratski demonstranti barikadama blokirali puteve

KARTUM – Prodemokratski demonstranti blokirali su danas neke puteve u glavnom gradu Sudana improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama, dan nakon što je vojska preuzela vlast u brzom puču koji je osudila međunarodna zajednica.

Sudanski premijer i drugi visoki zvaničnici prelazne vlade koje je u ponedeljak uhapsila vojska, i dalje su zatočeni u vojnom kampu u blizini Kartuma, prenosi agencija AP.

Sudanska vojska preuzela je juče vlast, više od dve godine nakon što je u narodnoj pobuni svrgnut dugogodišnji autokrata Omar al-Bašir.

Kao odgovor na to, Sudanci su u znak protesta preplavili ulice Kartuma i druge delove zemlje. Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 80 je ranjeno kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u Kartumu, saopštio je Sudanski komitet lekara.

General Abdel-Fatah Burhan, najviši vojni zvaničnik u Sudanu, raspustio je vladu i Suvereni savet, zajedničko vojno i civilno telo koje je oformljeno ubrzo nakon al-Baširovog svrgavanja da bi upravljalo zemljom.

On sada vodi vojni savet za koji je rekao da će vladati Sudanom do izbora u julu 2023. godine.

Vojno preuzimanje vlasti zapretilo je da poremeti krhku tranziciju Sudana ka demokratiji, koja je bila u toku poslednje dve godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da kasnije danas razgovara o situaciji na sastanku iza zatvorenih vrata.

Zapadne vlade osudile su puč i pozvale na oslobađanje premijera Abdale Hamdoka i drugih zvaničnika, a administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena najavila je suspenziju 700 miliona dolara hitne pomoći Sudanu.

Demonstranti su pozvali na masovni marš kako bi izneli zahteve za povratak na civilnu vlast.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je na momentalno zaustavljanje nasilja nad demonstrantima i na obnavljanje internet usluga.

Blinken je rekao da SAD koordinišu sa partnerima kako bi „uspostavili zajednički diplomatski pristup za rešavanje ovih akcija i sprečili da one dovedu do dalje nestabilnosti u Sudanu i regionu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.