Prodemokratski demonstranti ispred američkog konzulata u Hongkongu

Prodemokratski aktivisti okupili su se danas ispred američkog konzulata u Hongkongu pozivajući medjunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Peking posle tri meseca demonstracija.

Brojni demonstranti okupili su se u parku u gradu pre nego što su se uputili do obližnjeg konzulata.

Demonstrati su pozvali SAD da izvrše pritisak na kineske vlasti da odgovore na njihove zahteve.

Bes prodemokratskih aktivista se izgleda nije smirio ni četiri dana od iznenadne objave šefice hongkonške vlade Keri Lam o potpunom povlačenju predloga zakona o izručenju, koji je podstakao demonstracije od juna.

Demonstranti smatraju da je ta odluka stigla suviše kasno i da je nedovoljna u odnosu na njihove zahteve.

Pslednja tri meseca Hongkong prolazi kroz najgoru političku krizu od kada je 1977. godine vraćen Pekingu. Protesti se održavaju gotovo svakodnevno, a na njima se osudjuje smanjenje sloboda i sve veća ovlašćenja Pekinga u delovanje te poluautonomne oblasti.

Demonstranti juče nisu uspeli da poremete rad aerodroma gde je bio rasporedjen veliki broj policajaca. Sinoć se policija u opremi za razbijanje demonstracija sukobila sa demonstrantima u trgovinskoj četvrti Mongkok.

Barikade su podignute na ulicama a policija je uhapsila veliki broj ljudi. Nivo nasilja je ipak bio manji nego što je zabeleženo poslednja dva vikenda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.