U trendu

Prodemokratski demonstranti u Hongkongu pozivaju London u pomoć (VIDEO)

Prodemokratski demonstranti okupili su se danas blizu konzulata Velike Britanije u Hongkongu tražeći od Londona da uloži više napora da zaštiti stanovnike svoje bivše kolonije a ponovo su ukazali na smanjenje sloboda u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Stotine ljudi pevalo je britansku himnu i mahalo britanskim zastavama kao i zastavom te bivše britanske kolonije.

Hongkong prolazi kroz najveću političku krizu od kada je vraćen Kini 1997. godine, uz skoro svakodnevne demonstracije. Demonstranti traže demokratske reforme i osudjuju, po njihovoj oceni, brutalni odgovor policije pri suzbijanju protesta.

Prema Kinesko-britanskoj deklaraciji iz 1984. kojom je odredjeno vraćanje te teritorije Kini, Hongkong je odredjen kao poluautonomna oblast kojom se vlada po principu „jedna zemlja, dva sistema“, i prema tome uživa slobode koje ne postoje u ostatku Kine, a po ovoj deklaraciji je to oročeno do 2047. godine.

Medjutim, prodemokratski aktivisti optužuju Peking da krši obećanja i da širi svoj politički uticaj nad tom malom teritorijom, izmedju ostalog, time što joj ne dozvoljava da ima prave izbore.

Demonstranti su danas optužili London da ne traži od Pekinga da položi račune. Jedan plakat piše „zajednička kinesko-britanska deklaracija je ništavna“.

Jedan broj demonstranta tražio je da se dozvoli stanovnicima Hongkonga da dobiju državljanstvo Velike Britanije ili neke druge zemlje Komonvelta.

Pre nego što je teritorija predata Kini stotine hiljada gradjana Hongkonga dobili su pasoše izdate u Londonu specijalno za britanske gradjane u inostranstvu, što im olakšava ulazak u Veliku Britaniju ali ne daje prava na rad i boravak.

Oko 130 britanskih poslanika ove nedelje potpisalo je otvoreno pismo u kome pozivaju Veliku britaniju i zemlje Komonvelta da prime gradjane Hongkonga koji žele da emigriraju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.