U trendu

Produžava se vanredno stanje za Tokio i druge regione

TOKIO – Vlasti u Japanu najavile su danas da će produžiti ograničenja zbog kovid-19 u Tokiju i drugim regionima do kraja ovog meseca, kako bi se suzbile infekcije i sprečilo preopterećenje bolnica.

Japan se bori sa petim talasom virusa i prošlog meseca su mere, kojima je obuhvaćeno oko 80 odsto stanovništva, produžene do 12. septembra.

Broj teških slučajeva i opterećenje medicinskog sistema nisu se dovoljno smanjili u Tokiju i okolini za ukidanje ograničenja, pa je ministar ekonomije Jasutoši Nišimura nakon sastanka sa zdravstvenim savetodavnim telom danas najavio njihovo produženje do 30.septembra, prenosi Rojters.

Premijer Jošihide Suga je na konferenciji za novinare saopštio da će vladin plan biti ozvaničen na sastanku koji će se održati danas, a rekao je i da su znakovi poboljšanja zabeleženi u nekoliko prefektura koje će iz vanrednog stanja preći na ciljana ograničenja, ili će ukloniti sve mere.

Lokalni mediji prenose da bi moglo doći do dopuštanja restoranima da produže radno vreme i ublažavanja ograničenja prodaje alkohola kako se broj vakcinacija u zemlji bude povećavao, a do sada je otprilike polovina japanskog stanovništva potpuno imunizovana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.