U trendu

Proglašeno vanredno stanje i u Nursultanu

NURSULTAN – Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je potpisao danas ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, glavnom gradu republike, saopštila je pres služba šefa države.

„U vezi sa ozbiljnom i neposrednom pretnjom po bezbednost građana i u cilju obezbeđenja javne bezbednosti, uspostavljanja reda i zakona, zaštite prava i sloboda gradana, uvodi se vanredno stanje u gradu Nursultan 5. januara 2022. godine od 16.00 časova (po lokalnom vremenu) do 19. januara 2022. godine u 00:00 časova“, navodi se u dekretu šefa države, a prenosi ruska agencija TAS S.

Pored toga, u ovom gradu se takođe, tokom perioda vanrednog stanja, uvodi policijski čas od 23:00 časova do 07:00 časova ujutru.

Nadležni će, kako je saopšteno, poboljšati zaštitu javnog reda, posebno važnih državnih i strateških objekata, kao i objekata koji obezbeđuju život stanovništva i funkcionisanje saobraćaja.

Pored toga, biće zabranjena prodaja oružja, municije, eksploziva, specijalnih sredstava i otrovnih materija.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje u više gradova, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar