U trendu

Projekat od 20 miliona evra: Rusija se priprema za slanje čoveka na Mesec

Rusija počela pripreme za slanje čoveka na Mesec, sredstva su već izdvojena za ovaj projekat, navodi se u dokumentu koji je objavio „Roskosmos“.

„Roskosmos“ je raspisao tender za proučavanje problematičnih pitanja organizacije leta sa ljudskom posadom na Mesec, na kraju čega bi trebalo da se napravi spisak zahteva koje treba da zadovolji svemirska tehnika za organizaciju ovakvih misija.

„Ciljevi istraživanja: napraviti predloge, preporuke, zahteve za perspektivne tehnologije, za elemente raketno-kosmičke tehnike, koja osigurava pouzdanu realizaciju letova sa ljudskom posadom na Mesec, rad kosmonauta na mesečevoj orbiti i površini Meseca, uzimajući u obzir potrebu rešenja medicinsko-bioloških problema“, navodi se u dokumentu.

Ukupna vrednost ugovora je 1,7 milijardi rubalja (20 miliona evra).

U zvaničnim dokumentima „Roskosmosa“ ukazano je da će prvi letovi na Mesec biti izvedeni sa raketom „Angara“ uz korišćenje malog transportnog broda.

Ugovor predviđa i razvoj oblika novog odela za rad na Mesecu i pravljenje njegove eksperimentalne makete, sredstava za zaštitu zdravlja kosmonauta, uključujući nove komplete prve pomoći, rovera za Mesec, „lunomobila“, svemirskih brodova za isporuku tereta na Mesec.

Predviđeno je i pravljenje super teške rakete, transportne svemirske letelice sa posadom i broda za sletanje i poletanje sa Meseca.

Ugovor će se realizovati iz delova. Prvi rezultati bi trebalo da budu predstavljeni krajem 2022. godine. Ceo program bi trebalo da bude pripremljen do sredine novembra 2025. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)