U trendu

Pronađen očuvani ostaci gospodara i roba poginulih u erupciji 79. godine

Arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine nove ere, saopštilo je danas italijansko ministarstvo kulture.

Jedan je verovatno bio čovek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata, prenosi Rojters.

Drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Đulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

„Ove dve žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnela struja topolog gasa“, rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog nalazišta. „To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke“, dodao je.

Ministar kulture Dario Frančeskii rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao „neverovatnog mesta za istraživanje i proučavanje“.

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, „zamrzavajući” ih u vremenu.

Ostaci su otkriveni tek u 16. veku, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Međutim, u novije vreme pažnja je usredsređena na zaustavljanje propadanja ili urušavanja izloženih ostataka grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.