Pronadjena tela planinara nestalih pre 16 godina

Tela poznatog planinara i snimatelja ekspedicije koja su pre 16 godina zatrpana u lavini pronadjena su na Himalajima.

Udovica Aleksa Loua navela je u pisanoj izjavi da su dvojica planinara pokušala da se popnu na planinu Šišapangma visine 8.013 metara kada su otkrili ostatke dve osobe koji su se delimično topili iz glečera.

Planinari su Konradu Ankeru, koji se penjao uz planinu sa Louom i snimateljem Dejvidom Bridžisom u vreme lavine oktobra 1999. godine i preživeo, opisali odeću i rančeve koje su videli na telima.

Anker je zaključio da su pronadjena tela Loua i Bridžisa, navedeno je u saopštenju.

„Aleks i Dejvid su nestali, zarobljeni i zamrznuti u vremenu. Šesnaest godina života je proživljeno i sada su pronadjeni. Zahvalni smo“, navela je Dženi Lou Anker.

Ona se 2001. godine udala za Ankera, prijatelja i kolegu planinara svog pokojnog supruga. Oni žive u gradu Bozeman, u američkoj saveznoj državi Montana i vode dobrotvornu fondaciju koja nosi ime Aleksa Loua.

Lou, Anker, Bridžis i još nekoliko osoba bili su na ekspediciji za penjanje na Šišapangmu, 14. najviši vrh na svetu, a zatim je trebalo da se sa vrha spuste skijama.

Lou je smatran najboljim planinarem na svetu kada je poginuo u 40. godini.

Bio je poznat kao „Pluća sa nogama“ zbog neverovatne snage i izdržljivosti, a 1995. godine spasio je nekoliko planinara na Aljasci.

Bridžis iz Aspena u Koloradu, koji je poginuo u 29. godini, bio je uspešan planinar na velikim visinama i snimatelj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.