U trendu

Proširenje ipak u ”na stolu” samita EU/ZB

BRISEL, 4. oktobra ( Tanjug) – Zemlje članice EU usagalasile su danas tekst deklaracije kojim će lideri 27 država EU na samitu u Sloveniji potvrditi svoju ”jednoglasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, kao i podršku ”procesu proširenja”, zasnovanog na ”kredibilnim reformama partnera”.

Tako je reč ”proširenje” ipak našla svoje mesto na samitu koji će se za dva dana održati na Brdu kod Kranja, uz jasna ”uslovljavanja” kada je reč o političkim i ekonomskim kriterijumima koje zemlje kandidati moraju da ispune pre dobijanja članstva, ali i uz naglašavanje važnosti ”jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica” od strane same EU.

Ostle tačke deklaracijie, njih 28, nisu bile sporne za predstavnike zemalja članica EU.

One se odnose na važnost demokratije, vladavine prava i osnovnih prava na Zapadnom Balkanu, kao i na jačanje civinog društva i pluralizam medija.

EU ponavlja svoju posvećenost i parterstvo sa regionom kada je reč o brobi protiv kovida 19, a posebno kroz podelu 2,9 miliona doza vakcina.

I ovoga puta EU će pozvati zapadnobalkanse partnere da rade na regionalnoj saradnji, dobrousedskim odnima i rešavanju bilateralnih problema, sa posebnim akcenetom na podršci dijalogu ”Beogrda i Prištine i očekivanju napretka ka punoj normalizaciji odnosa” dve strane.

U delu delkalraciji koji se odnosi na Ekonomski i inveticioni plan, EU naglašva da se mobliliše oko ”30 milijardi evra za region u narednih sedam godina”, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava, a oko 20 milijardi investicja u obnovu i opravak Zapadnog Balkana.

EU naglašava da nastavlja da podržava regionalnu saradnju i poziva lidere regiona da uspostave Zajedničko regionalno tržiste, dogovoreno u Sofiji 2020. godine.

Posebna pažnja ulaganja EU u region odnosiće se na Zelenu agendu, Akcini plan za transport, postepeno ukiadnje rominga između EU i Zapadnog Balkna, kao i na Agendu za inovacije.

Kada je reč o političkoj i bezbednosnoj saradnjii kroz dogovoreni tekst deklaracije, partneri sa Zapadnog Balkna se pozivaju da napreduju ka ”punom usklađivanju sa spoljnom politikom EU”, pojačaju saradnju sa EU na borbi protiv dezinformacija i hibridnih pretnji, i da nastave saradnju po pitanju mogracija i borbe protiv terorizma.

U zaključku deklarcaije navodi se da će samiti EU i Zapadnog Balkana postati regularni, a da se sledeći planira već za 2022. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.