U trendu

Protest japanske vlade u Berlinu zbog korejske statue

TOKIO – Japanska vlada uputila je protest lokalnim vlastima u centralnom berlinskom okrugu nakon što je odlučeno da statua koja simbolizuje korejske „žene za utehu“ ostane na tom mestu još godinu dana, rekao je danas generalni sekretar vlade Kacunobo Kato.

„Ovo nije prihvatljivo, snažno smo se usprotivili toj odluci“, rekao je Kato na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Kjodo.

Kip koji simbolizuje Korejke koje su primorane da rade u japanskim bordelima za vreme rata podigla je prošlog septembra južnokorejska građanska grupa, a prvobitno je planirano da stoji samo godinu dana.

Dok je Tokio u više navrata apelovao na okrug Mite u nemačkoj prestonici da poništi dozvolu da statua stoji u tom području, okrug je u oktobru prošle godine rekao da će dozvoliti da tu ostane za sada, kao i da se nada da će Japan i Južna Koreja postići dogovor o prisustvu statue.

Kato je rekao da će vlada nastaviti da traži uklanjanje statue.

Pitanja koja proističu iz japanske kolonijalne vladavine Korejskog poluostrva, koja je trajala od 1910. do 1945. godine, uključujući reparacije za ratni prinudni rad, ometale su održavanje prijateljskih veza između azijskih suseda.

Japan tvrdi da su dve zemlje rešile svoja ratna pitanja kada su zaključile bilateralni sporazum 1965. godine, ali mnogi u Južnoj Koreji veruju da Tokio nije odgovarao na odgovarajući način za svoju militarističku prošlost, uključujući pitanje žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar