U trendu

Protest lekara u Hrvatskoj koji traže reformu zdravstva

ZAGREB – U Hrvatskoj je danas održan protest lekara ispred Ministarstva zdravlja, koji je simbolično počeo u pet minuta do podne.

Medicinari zahtevaju reforme zdravstvenog sistema, specijalizacije i koeficijenate, kao i mogucnost pregovaranja o svojim radnickim pravima, prenosi Hina.

Protest je organizovala Inicijativa mladih lekara, a njen predstavnik Marin Smilović poručio je da je celi sistem zastareo, edukacija specijalizanata neadekvatna, kao i da su prisiljeni na prekovremeni rad i „robovlasničke ugovore“.

Na protest pod nazivom „Izlečimo zdravstvo zajedno“ došli su lekari iz većine bolnica, predstavnici većine sindikata i udruženja lekara.

Predsednik Hrvatske lekarske komore Krešimir Luetić rekao je da lekari opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganizovanosti i lošeg upravljanja sistemom, pa poručio da dijalog nema alternativu.

Predstavnici sindikata ističu da taj skup nije protiv vlade već apel mladosti koja želi ostati da radi u Hrvatskoj.

Hrvatska lekarska komora (HLK) navodi da mladi lekari godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati i upozoravaju da 11 odsto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar