U trendu

Protest u Bagdadu godinu dana od Solejmanijevog ubistva

BAGDAD – Desetine hiljada pristalica iračkih paravojnih grupa koje podržava Iran, uzvikivale su danas antiameričke slogane u centru Bagdada, u znak obeležavanja godišnjice američkog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija i komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa.

Demonstranti su se okupili na centralnom trgu Tahrir nakon poziva niza militantnih grupa poznatih pod nazivom Narodne mobilizacione snage (PMF), iza kojih uglavnom stoji Iran, navodi Rojters.

Mahali su iračkim i PMF-ovim zastavama i skandirali antiameričke parole poput „Amerika je veliki sotona“, dok su nosili portrete Solejmanija i Muhandisa.

Veliki plakati dvojice komandanata, zajedno sa ostalima ubijenim u napadu, bili su svuda oko trga i okačeni na susedne zgrade.

Okupljanje se poklopilo sa sve većim tenzijama između Irana i Sjedinjenih Država u poslednjim danima administracije predsednika Donalda Trampa, a mnogi među okuplljenima zahtevali su osvetu, prenosi Rojters.

Solejmani, šef elitne jedinice Kuds Revolucionarne garde, ubijen je zajedno sa vođom iračke milicije Abu Mahdijem al-Muhandisom 3. januara 2020. godine, u američkom udaru bespilotnih letelica na njegov konvoj na aerodromu u Bagdadu.

Vašington je optužio Soleimanija za organizaciju napada iranskih milicija na američke snage u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar