Protesti protiv Francuske u Pakistanu, Bangladešu. . .

ISLAMABAD – Desetine hiljada muslimana protestovalo je danas u Pakistanu, Bangladešu i na palestinskim teritorijama nakon što su ubistva u francuskoj katedrali Notr Dam u Nici podstakla francuskog predsednika Emanuela Makrona da izjavi će se čvrsto zalagati protiv napada na francuske vrednosti i slobodu verovanja.

U Pakistanu, policija je nakratko ispalila suzavac na demonstrante koji su probili bezbednosne blokade u Islamabadu i neuspešno pokušali da demonstraju u francuskoj ambasadi protiv štampanje slika na kojima je prikazan prorok Mohamed.

Protesti su održani i u Karačiju, Lahoreu i Pešavaru, preneo je Rojters.

U Bangladešu je desetina hiljada ljudi marširala kroz Daku skandirajući „Bojkot francuskih proizvoda“ i noseći transparente na kojima su nazvali Makrona najvećim teroristom na svetu.

U indijskom finansijskom centru Mumbaju, oko 100 plakata na kojima je Makron prikazan sa čizmom na licu i nazvan demonom, zalepljeno je na trotoare i puteve.

U Libanu su snage bezbednosti upotrebile suzavac kako bi zaustavile oko 300 demonstranata, uključujući i pristalice lokalne sunitske Islamističke stranke koja je krenula iz džamije u glavnom gradu Bejrutu u zvaničnu rezidenciju francuskog ambasadora.

Na hiljade palestinskih vernika okupilo se nakon molitvi u džamiji Al-Aksa, trećem najsvetijem mestu u islamu, kako bi osudili ponovno objavljivanje karikatura proroka Mohameda u Francuskoj.

U Ramali Palestinci su zgazili veliku francusku zastavu i spalili druge francuske zastave.

U Gazi stotine Palestinaca učestvovalo je na skupovima protiv Francuske skandirajući: „Dušom i krvlju iskupićemo proroka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.